Thursday, March 4, 2010

LESEN OH LESEN

Saye ni name je ade lesen kete...tp lesen tu ble simpan wat replika jer...
Kalo letak kat muzium ble jd bahan sejarah...tp tak laku pon...muzium tak mo terima...
Masuk tahun ni dah 11 tahun saye simpan lesen kete saye tu...

Tahun lepas saye br perasan lesen saye dah mati 2 tahun...
Baru la terhegeh2  nk g renew...kang tak renew kene amik sekali lg plak...kene kuar duit lg...
Dulu pas SPM mak yg suh amik lesen kete nie...mak yg bayo...saye g blajo je...
Masa tu saye g sesame ngan Yong...so ade geng ok sket...kalo takde geng takde semangat...

Bermulalah misi kami untuk memiliki lesen kete..
Mula2 of couse la g daftar kat sekolah memandu dlu...ate korang ingat kitorang ni amik lesen terbang ke...
Dah berdaftar tu g la ke stage seterusnye...g kelas sebelum exam...ms tu blajo la undang2 jalan raye ni...
Tp penceramah tu garang giler...main sergah2 je org suh jawab soalan...
Memang patut pon die sergah dok tgh berleter kt depan ble plak amoi ni sedap2 tido...
"Amoi lampu ape ble jalan?"...
"Lampu ungu"...confident gile amoi ni jawab sambil kesat2 mata...
"Haa elok la tu...saye ajar u tido...nanti mase bawak kete u tido terus tak bangun2...lampu hijau la..."haaa...kene la sedas jawapan akibat ke'terroran' amoi tersebut menjawab soalan yg kacang dgn cemerlangnye...
Saye ngan yong dah gelak2...ade gak orang tak kenal warna lampu isyarat...rsnye tanye budak tadika pon ble jawab dengan excellent...

Dah selesai g kelas maka hari exam yg ditunggu pon tibe...maka kami yg terror ni lulus ngan cemerlangnye...
Dah settle amik exam maka kelas memandu pon bermula...
Sbb mase tu cuti sekolah jd Yong pon blajo sekali ngan saye...kire mase pakcik tu dtg pick up 2-2 org ikut  sekali la...
Mase Yong bawak kete saye dok la belakang jd penumpang...begitulah sebaliknye...

Tapi name pon 1st time kan...saye yg penakut cam kure2 ni mau le kecut perut...
Ate tuh 1st time teman pegang stereng kete...mau tak takut...
Selamba je pakcik tu suh bawak...mule2 bawak kat tempat lapang...kat kawasan kilang...
Mase tu rase takut ble dibendung lg la...
Sekali pakcik tu suh bawak kuar kat jalan raye...WHAT???
"Pakcik bio beno saye baru je blajo ni mane pernah bawak kete sebelum ni...mampos kite nanti pakcik"...saye memberikan kenyataan yg agak daring kepada pakcik tu...sorry la saye tak tau name pakcik tue...tak sempat berkenalan ngan mesra...
"Ate name pon blajo kene la blajo nih tak bawak sampai bile...takkan kamu nak bawak kat cni je"
Lawan lagi cakap pakcik kan dah hot org tua tue...
Saye yg nebes cam kure2 ni pon beranikan la diri kuar ke jalan utama...
Yong dah sengih2...die tggu la turn die baru tau...
Saye rs mase tu saye bawak begitu berhemah sekali...rasenye kalo kure2 umur 100 tahun pon kuat kederatnye nak potong kete saye...
"Ate laju beno kamu bawak zura..."pakcik nih nak perli2 plak...kang bawak laju2 cam pakwe saye si Alex Yoong tu baru tau...

Maka dari hari tersebut bermulalah rutin kami belajar memandu...
Sampaikan malam sebelum nak g belajo tido pon tak lena...tgn dah macam pegang stereng kete je lagaknye...
Ingatkan saye sorg je berperasaan mcm tue...rupenye Yong pon same...
Banyak la gak peristiwa2 terjadi sepanjang pembelajaran...
Yang saye tak ble lupe satu insiden ni...agaknye mesti jd bahan cite pakcik ni bile die ajor student lain...jd cite trun-temurun agaknye...
"Eh...mane die lubang belt ni...apsal tak ble cucuk je"...abis macho la pakcik tu berkate-kate...
Saye terus memandu dengan selambenye...tak menghiraukan kate2 pakcik tue...takkan la takde tpt cucuk belt...pakcik ni propa je lebey...yg penting saye dah pakai belt dgn selamat n bergayenye...
"La...kamu ni zura...kalo aku cari sampai thun depan pon tak jumpe...yg kamu cucuk belt kamu kat tpt aku nape?bertuah punye budak..."
"Haa...ye ke pakcik...sorry la tak perasan..."hehehehe terus senyum kambing...malu pon ader...gabra sgt sampai pakai cucuk je tak perasan...
Yong ape lg gelak beso la die kat belakang tue...ate kejenye tolong gelak jer...

Setelah mengasah skill kami pon meghadiri la ujian memandu...
Hari yg sungguh suspen...sungguh tragik...
Saye ingat lg pesan pakcik tu kat saye sebelum nak g ujian...beberapa hari sebelum tu...
"Zura kamu nanti pakai lipstik...nih pucat je aku tengok...bg merah sket...jgn nak muncung je mulut tue..."
Pakcik ni igt saye ni nak g berdating ke...ke nak soh menggoda si 'Tester' ...pakcik...pakcik...
Tak kuasa saye nak ikut nasihat berhemah pakcik tue...takde selera saye nak melawa time tgh gusar ok...

Saye dan Yong menunggu giliran dgn penuh tabah...rs nak terkucil 14x pon ade...tapi ku tahan jua...
Akhirnye name saye dipanggil...name saye kene panggil dulu...
Yong dah beriye wish Good Luck kat adiknye yg cun lagi hot ni...macam nak amik SPM je wishnye...

Dagg digg dugg...dagg digg dug...berdebar dada...jantung berdebar hati berbunga amboiiii...
Cesss apsal ternyanyi dangdut nie...
Tuh hanyalah gambaran getaran jiwa menusuk kalbu kerana kekecutan keperutan menghadapi si 'TESTER' yg sungguh kacak bergaye...(kacak bergaye tuh hanyalah ayat pemanis je...tak kacak pon sebenarnye...tambah tak kacak kerana beliau telah menggagalkan saye) ...
Macam biase la bile mule2 masuk kete sebelum nak memulakan perjalanan kene la cek ape yg patut...side mirror la n mcm2 lagi...of course la kene pakai tali pinggang...
Yang hotnye baru je start enjin kete EN. TESTER ni dah mule membebel-bebel...sungguh mengganggu kosentrasi hokeyyy...mak tak suke org depressed mak ni...
Perjalanan singkat je...belum kuar simpang tapi mulut macam bertih jagung...nih kalo ade mesin popcorn laku wat jualan kat jom heboh nie...banyak betul hasil bebelannye...

Kete dah sampai di simpang jalan...nak keluar ke jalan utama...
Mak aiii...kete ngan moto banyak gile...tempat saye amik test tu kat pekan tambun ye...
Memang bertambun2 kete ngan motor...
Saye dah suspen...nih sampai bile nak menyeberang ni..cuak okey...yg EN TESTER tak habis2 bg ceramah bebas...sgt sakit telinge...
Saye dah bertekad...nih ape2 pon kene menyeberang cepat...kene laju2 la...
Sekali ambik kau...dgn konfiden level yg agak2 macam pisang layu saye nyaris menyebabkan kemalangan...
Penunggang n pembonceng moto terjentat (terlompat ala2 pose maut) kerana terkujat dengan hasil pelintasan saye(sile abaikan ayat yg tonggang-langgang tue)...
Tapi heran saye ble wat muke selambe...mungkin sebab telinge dah sebal ngan bebelan EN TESTER yg macam mulut KIAH PROPA...(MINAH TERJAH ni...)
EN TESTER bertanya soalan yg agak manja kepada saye..."Kalo awak terlanggar diorg tadi ape yg jd kat kite"...kite???dah macam rujuk pada pasangan kekasih je ayatnye..
Dengan selambe saye berkate..."Masuk spital la kite"...tak tahu la nape la saye cam takde perasaan aritue...
"Berhenti kat tepi"...saye dah agak dah ape tindakan EN TESTER seterusnye...of course le nak bawak balik saye ke tempat asal yg nun dekat di sane jer...bak kate org kentut pon ble bau...Saye FAILED la...

Turun dari kete saye tersengih2 g kat Yong yg masih setia menunggu giliran namenye dipanggil...
"Cepatnye kamu bawak...bukan baru keluar ke...lajunye kamu bawak"...Yong dah kagum dgn prestasi adik perempuannye yg hot ni...tak tau lagi kebenarannye...
Macam biase saye masih lagi tersenyum manis bak limau manis...saye dok sebelah Yong n berbisik(takkan la nak wat pengunguman kat pembesar suara plak...malu teman wei...nih cover je)....
"Org FAILED la"...pendek je jawapan saye tp masih tersengih2 bak kerang wangi...
"Kamu senyum je macam org lulus cemerlang"
"Ate kalo tak senyum orang tau la failed..ape la Yong ni"...
Dipendekkan cerita Yong lulus ujian tersebut...saye gagal ujian jalan raye tp lulus cemerlang ujian naik bukit n parking...uwaaaa...

Kene la repeat amik sekali lg...
Si pakcik pengajar saye agak terkejut la saye FAILED...
Die budget Yong yang FAILED tp terbalik plak...
Nak wat macam mane pakcik saye terror sgt...

Dalam tempoh nak amik semula ujian ke-2...saye belajo la ngan apak...sekali je...
Kalo nak belajo ngan apak sgtlah tidak direkemen ok...bakal buat anda mengeluarkan air mata darah...
Pas je blajo saye terus trn dari kete berlari2 ke dalam umah sambil menangis-nangis...
Mak dah cuak tgk anaknye mengade-ngade..."Kamu ni nangis tak tentu pasal tu nape"
"Apak tu la marah2 org..."uwaaaaaaaaa....
"Ate ade ke bawak kete aku suh tekan clutch die ble tengok kat bawah...kang berlanggo ape cite"...apak membaking diri...
"Dah org tak sampai nak tengok la..."...huh menjawab gak tue...
Tapi kesimpulannye apak memang garang kalo die terror ngan satu benda tue...jd die tunjuk eksen lebih sket...

Saye bersyukur la ms amik ujian kali ke-2 ni saye dapat TESTER yg baik...
Cakap pon sopan-santun...siap bg nasihat gitu...
"Adik Azura saye nak awak buat yg terbaik ye...jangan takut2...cube concentrate ye"...EN TESTER ni saye suke...jadi jiwa pon jadi tenang tak gabra...
Hasilnye bile dapat EN TESTER yg kacak dan gagah perkasa lg berbudi bahase saye pon lulus la dengan cemerlang...
Lega ok...sebelum turun dari kete siap dapat nasihat lg..."BELAJAR RAJIN2 YE DIK"...sejuk cuping telinge saye dengar walau cuping telinge saye tak beso macam gajah...

Selepas dapat lesen saye tak pernah pon pegang stereng kete...
Sbbnye apak tak bagi bawak kete die sbb takut jahanam dikerjakan anaknye yg sorang ni...
Apak cakap kamu nak bawak g bawak kete buruk...mane nak dpt kete buruk...kalo ade pon org tak mo bagi pinjam takut lagi ranap...silap aribulan roboh pintu kete...
Oleh kerana skill tak diasah2 dan perasaan nebes dan fobia yg masih berbalance dalam diri sampai skang la saye tak berani nak bawak kete...
Bukan takde niat nak mencube tapi rase takut yg menguasai diri...
Pernah la ms sebelum kawin saye bawak kat dalam area PUTRAJAYA ni...en suami suh...setakat bawak kat jalan lenggang confident la...kalo dah ade kete saye gabra...
Tapi saye masih lagi menaruh harapan agar KEBERANIAN itu akan menjelma jua satu hari nanti...

***Setelah menulis post ini baru saye perasan lesen saye akan tamat tempoh sebulan lagi...***

3 comments:

kasihatie said...

akak...jangan takut nak bawak kete tau...cuba..kt putrajaya jalan tak sesak sangat...tp kalau kt penang...seme pemandunyer ganas2...atie pun pepagi jadik ganas kalau bawak kete..seme nak cepat..

syukzurayyan said...

ye akan dicube juge satu ari nanti...nanti dah terror mau kalah pelumbe formula one...huhuhu....atie nanti dtg putrajaya singgah la bawak bb fizri yek...ummi rayyan nak cobit2 pp bb fizri yg comel tue...

puan fiza said...

weh..aku amik lesen masa matrik..mcm ko jugak x bwk2..asik renew je kejenye sbb tkot lesen mati sia2 kena test lg..1st time bwk masa masuk keje lps bersalin alif..lama jugak tu bertahun2 simpan lesen baru nak rasmi hehehe..skrg bole la x terer pon sebenonye..aku mmg x berjiwa pemandu boleh2 nak jd penumpang je..bwk kalau terpaksa je..tgh2 bandar yg sesak x kuasa aku..mau aku stop parking tp jln smpai tgh mlm tggu jln clear baru aku jalannn...