Wednesday, August 25, 2010

SIMPLE MENU SAJE

Sepanjang bulan puasa tahun ni saya jarang masak bile hari keje...lauk just beli kat opis...
Ngak ada masa mau masak...sebab tuan kecik tu tak boleh langsung tengok umminye bergerak ke dapur...
Aduiii...ingatkan dah beso ni kureng le manje,ngadenye...tapi makin bertambah plak...sgt stress dan pening...
Pada hal dah angkut sekali dok dapur...die ble guling2 kat lantai cam tarian dlm citer industan kekdahnye...
Hot le umminye...maka dengan itu baik beli saje la lauk2 siap masak kat opis...

Kalo nak masak pon masak menu yg simple dimple ajer...
Takdenye nak buat lauk grand2...kang  klo masak berie saye jadi tarzan kat dapur tue...
Mane taknye...nak panaskan lauk pon bos kecik tu dah nangis2 mcm la umminye tinggalkan die sorg2 kt umah...
Macam mane ni Abang Rayyan???...tahun depan adik nak keluar...sile jgn bg contoh ngade2 kt adik ye...
Abang Rayyan kene la jadi good bro...

Pic kat bawah ni antara menu2 yg saye masak sepanjang bulan pose nie...nampak sgt pemalas...sbb simple dan bodo2 saje menunye...ok la tue...janji kenyang perut senang hati...burppp....



Sup telur+suun+kentang...sangat simple tapi membuka selera...



Tempe goreng kicap...pakai campak2 aje...



Telur dadar...ini memang selalu la jd lauk tambahan...



Laksa...emmm....nyumm...nyumm...last min buat sbb tingin...



Rojak bodo-bodo makan ngan kuah kacang...kuah kacang terbuat limited edition...jd ciput je la letaknye...sile berjimat-cermat ye...



Daging black pepper yg pedassss...



Tom yam campur kureng merah sbb pes cili thai takde...



Pizza roti yg senang dibikin...



Sambal tumis udang...bole la...makan ngan nasi panas2 bubuh kicap...burppp...



Bubur nasi sempoi yg dicampur daging+udang cincang makan bersama ikan bilis+kacang goreng dan cili kicap...Abang Rayyan suke plak...tp tak bubuh la cili kicap tue...kang tak pasal2 kuar asap kat telinge die...


Cucur jagung+udang+carrot+kentang+bawang cicah sos cili mayo...terangkat...



Close up cucur jagung...

Friday, August 20, 2010

KHASIAT KURMA, KISMIS DAN MADU

Sabda Rasulullah s.a.w “Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya.”


Kebaikan Kurma Ketika Mengandung dan Bersalin

Adalah amat baik sekali jika puan mengamalkan memakan buah kurma semasa mengandung kerana ini akan memudahkan bersalin nanti. Semasa bayi dilahirkan, buah kurma juga dicalitkan sedikit di lelangit bayi. Ingat tak kisah dimana Maryam hanya memakan buah kurma semasa melahirkan nabi Isa a.s. Buah kurma tidak mengandungi gula yang merbahayakan malah ia merupakan makanan Rasullullah s.a.w. Puan janganlah risau kerana takut diserang kencing manis. Apa yang harus puan buat, makanan manis2 yang lain puan jauhkanlah. Buah kurma tidak merbahayakan kesihatan kerana ianya mengandungi banyak khasiat.



1) KURMA






Nabi Muhammad SAW bersabda: “Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sehat”.


Nabi Muhammad SAW bersabda: “Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)”.


Abu Abdillah a.s. bersabda: “Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir”.



Abu Abdillah a.s. bersabda: “Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu setan”.



Imam Ja’far Ash-Shadiq a.s. bersabda: “Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati”.



2) KISMIS






Nabi Muhammad SAW bersabda: “Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian”.


Nabi Muhammad SAW bersabda: “Biasakanlah memakan kismis karena kismis dapat menghilangkan kepahitan (hempedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyihatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih”.


Imam Ali a.s. bersabda: “Barangsiapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi”.


Imam Ali a.s. bersabda: “Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesehatan jiwa”.


Pada riwayat lain dari Abi Ja’far At-thusi disebutkan bahwa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyihatkan jiwa.



3) MADU






Nabi Muhammad SAW bersabda: “Barangsiapa minum madu setiap bulan dengan niat melakukan nasihat Al-Qur’an, maka Allah SWT akan menyembuhkannya dari 77 penyakit”.


Nabi Muhammad SAW bersabda: “Barangsiapa ingin memiliki hafalan yang kuat hendaklah dia meminum madu”.


Nabi Muhammad SAW bersabda: “Sebaik-baik minuman ialah madu kerana dia dapat mengkonsentrasikan hati dan menghilangkan dingin yang ada di dalam dada”.


Nabi Muhammad SAW bersabda: “Allah SWT telah meletakkan berkah di dalam madu dan menjadikannya sebagai ubat dari rasa nyeri, dan madu telah didoakan oleh 70 Nabi”.


Dari Imam Ali a.s. beliau bersabda: “Madu adalah ubat dari segala penyakit,tiada penyakit di dalamnya, ia dapat menghilangkan lendir dan membersihkan hati”.


Dari Imam Ja’far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda: “Rasul S.AW sangat menyenangi madu”.


Dari Imam Ja’far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda: “Biasakanlah dirimu memperoleh dua ubat iaitu meminum madu dan membaca Al-Quran”.


Sumber dipetik dari : www.ajakbicara.com

MEE KICAP FAVOURITE SAYE

Saye suke mee kicap...
Sebab dalam supnye ade banyak fishcake n fishball pebret saye...
Rasenye sgt refreshing...
Kalo dicicah ngan sambal cili lg umphhh...
Kalo dimakan bersama kuah kari pon sedap berganda-ganda...
Malangnya mee kicap ade kat Ipoh saje...itu pun tak sume restoran ade...
Yang pemes kat Restoran Haji Daud Mat Jasak berdekatan ngan Super Kinta..cawangannye ade kat food court Greentown Mall (GM)...
Kat gerai makan Tambun pon ade...RASE BOLE TAHAN...
Biase selalu bekpes di restoran kat Chemor...tapi dah lupe plak name restoran tue...
Nak buat sendiri tak tau macam mane...pada hal simple je rupenye...
Emm...nasib baik dah dapat makan sebelum bulan pose aritu...
Bile lagi nak pekena nih...hmmmm...air liur sudah meleleh...



Sumber gambar dari pencarian google...

Wednesday, August 18, 2010

16 TAHUN YANG LEPAS

Bulan puasa ni teringat plak zaman berpuasa mase dok kat sekolah asrama dulu...
Mase tu saye form 1...biase la budak form 1 kan selalu home sick...sensitip bile teringat umah...mesti nak meleleh air mata (saye aje yg home sick...org lain rock je saye tengok)...

Bulan puasa mebuatkan rase "kehomesickan" bertambah syahdu...
Time ni la tingat umah...mak...masakan mak...walau kengkadang mak masak simple je...tp sedap...
Sahur kat asrama bukan macam kat rumah ye...masanye awal gile...kalo kat umah kul 5 baru bgn sahur...
Kalo kat asrama lebih kurang kul 4 camtu dah kene bangun nak bersahur di dewan makan...
Makanannye al-maklum le...membuatkan diri bertambah syahdu sebab rasanye terlalu "enak" bangat...
Dengan tray kotor dan berbau bertambah patah selera jadinye...

Ada 2 insiden berlaku mase bulan puasa tahun 1994...
1 insiden berlaku ketika sahur...1 lagi masa nak berbuka...

Pada satu pagi yang tak bape indah sangat (tak berapa indah sbb kejadian malang tu la tp indah sbb ari tu dpt balik umah)...saye terlewat bangun untuk bersahur...agaknye hari tersebut tido mati sampai org gerak pon tak sedar...sudahnye tinggal le saya sorang kat dalam dorm...terperanjat beruk la saye walaupun muke cun macam Sepiah Jin (huhuhu...sempat lagi memerasankan diri)...saye bangun dengan zassnye pergi toilet gosok gg,cuci muka...kang kantoi taik mata terlekat bikin malu personaliti je walau abg dewan makan tu takde la ensem mane pon berbanding Harun Salim Bachik...dah siap2 pakai tudung saye pon berlari-lari bapak (biase berlari-lari anak tu speed ala kure-kure ni terpaksa la berlari bapak sbb nak high speed)...

Sampai kan saye tak perasan yang saye tak tukar sandal...saye pakai selipar toilet...mengikut peraturan aspuri, tak dibenarkan pakai selipar toilet bile kuar dari kawasan aspuri...kalo tak siap la kene sound ngan prefect or senior...biase le budak junior memang selalu kene sound pade hal takde la wat salah ape pon...

Korang tau je la...kalo dah pakai selipar toilet...nak nak baru je pas kuar toilet ngan basahnye tapak selipar tu memang patut le kejadian tak terduga tu berlaku...Akibat gelojoh beno aksi turun tangga saye telah jatuh...ni bukan kategori sudah jatuh ditimpa tangga ye...saye yg jatuh menimpa tangga...gile betul...bukannya jatuh 1 anak tangga (dah macam carta lagu plak)...jatuh bertangga-tangga ok...dari tangga pertama sampai akhir...cube bayangkan ye...pinggang dan punggung saye terhentak kat setiap bucu tangga tu...dah la jatuh betul-betul bilik klinik aspuri...macam nak perli je...

Weiii...rase nak nangis ok...tapi cube tabahkan diri...nasib baik le ade hamba Allah ni pon lambat...kebetulan die trn tangga nampak saye terus angkat...kalo tak bertapa la saye kat situ tak bangun-bangun...sadis wei...sebab nak g makan ble jadi macam tu...kang tak sahur mahu menangis 10 hari...

Nasib baik le bole jalan macam biase...kalo tak ngak tahu sihhh...saye g la sahur cam biase...amik makanan...tgh que nak amik lauk yg dicedok oleh abg dewan makan tu hati rase terbakar sbb kene usik ngan abg dewan makan...oiii...hot ok...tak kuasa nak beramah mesra...dah le tgh sakit...memang kene jelingan tajam dari saye le...

Nasib baik le ari tu memang hari outing untuk balik umah...kalo tak mau parah...mule-mule ingatkan takde le ape...sbb saye jatuh still bole jalan...malam tu bile kat umah baru la terase sakit...pinggang ngan punggung rase sakit luar biase sampai tak ble gerak...ape lagi meraung-raung le saye (mak memang jaki tengok saye meraung-raung ni rase nak sepak je...pade hal belum tau sebab lg)...bile dah selidik baru le mak tau saye meraung ni sebab jatuh pagi tadi...mane tak sakit...dah jatuh pastu langsung tak sapu minyak...ape lagi masuk angin la kat tempat tu...ape lagi memang kene ceramah bebas le dari mak..satunye sbb cuai... keduanye sebab diam tak bagi tau...mak pon urut le saye ngan minyak panas...baru le lega...tu le dah kene sentuhan ajaib ibu terus baik...

Tu insiden mase bersahur...ni insiden mase nak amik lauk untuk berbuka...insiden ni takde la teruk pon...tapi membuatkan diri berasa malu-malu cipan...
Di satu petang tu, saye dan kawan-kawan pon g la ke dewan makan untuk beratur amik juadah berbuka...awal-awal lagi dh turun ye...memang kene turun awal...bile dah amik makanan tu letak la kat meja...cop la nak dok meja mane pon...nanti tau le tempat kat mane sbb masing-masing ade bawak cawan tulis name...rasenye untuk form 1 pakai cawan kuning...sudah ingat-ingat lupe daaa...ala bukan aje cawan ngan tumbler besar pon ade...biase le tamak kan...1 cawan air mane cukup...

Petang tu saye banyak termenung...biase le termenung sebab teringat umah...dah teringat umah dah tentulah sedih...tu yang menung panjang...saye menonong je amik tray terus g amik lauk tanpa ceduk nasik...patutnye kene la ceduk nasik dulu...nih dengan langkah bak super model hot saye terus je ke tempat amik lauk...apelagi dah sah sah le kene perli dengan abg2 dewan makan yg "ensem" bak Harun Salim Bachik"...

"Ade orang tu nak makan lauk je...nasinye mane dikk? huahuahuahuah..."gelak macam ketua lanun ok...

Saye rase nak nangis ok...dah le sedih...rase malu plak tu...memang muke saye masam mencuke je...

"Die marah la...huahuahua..."sekali lagi kene gelak ngan geng lanun...

Keluar je dewan makan memang bergenang le air mata...pade hal takde la ape...tapi sbb hati sensitip sgt benda yg no hal pon nak jadi cengeng...nasib baik le mase bulan pose dak aspura n aspuri makan kat dewan makan lain2...aspuri makan kat dewan makan belakang BLOK ASPURI baru...dak aspura makan kat dewan makan utama...kalo tak mau extravaganza rase kemaluan yang ditanggung...nak nak kalo orang yg saye admire ade...(uikkk sempat menggatal)...

Sekarang dah 16 tahun berlalu ...16 tahun dulu saye baru menjejakkan kaki ke sekolah menengah...skang dah jadi mak orang pun...nanti saye plak yang hantar anak-anak ke sekolah...
Dah lame tue...tapi rase macam baru jer berlalu memori di sana...
Rase rindu nak flash back zaman dulu pun ade...
Dok asrama sebenarnye best la jugak...awal-awal je rase tak best sbb saye tak biase berpisah ngan mak walau takde la jauh mane pon rumah ngan asrama...still dalam Ipoh jugak...tapi sebab spesis ngade-ngade tu yg tak tahan...
Kalau dapat diputar mase...banyak yg saye nak ubah dan buat...


Pintu gerbang sekolah...dah lame tak jejak kaki ke sini...last mase reunion thn 2001...



Bas sekolah...tak silap sumbangan Raja Nazrin...

Tuesday, August 17, 2010

CICI ... CICI...

Skang umur rayyan dah nak masuk 1 tahun 3 bulan...
Rayyan dah bole jalan...agak laju...kalau lumba jalan kaki ngan die...ade harapan untuk menang budak kecik tue...
Kalau lepaskan kat tempat lapang, rayyan jalan laju cam lipas kudung je...sampai tak larat nak kejar...
Bole surrender ok...sangat excited bile lepaskan kat tempat lapang...yer la...budak tu jarang kuar rumah...
Sekali bile kuar...dah macam tak cukup kaki die tunjuk skill jalan...
Walau rayyan jalan laju...tapi gayanye cam tak stabil..terhuyung-hayang...kengkang pon ade...

Bab jalan dah ok...bab cakap...ala rayyan tak bole lagi...
Rayyan bole cakap abah...tu memang perkataan fofular die la...
Setakat cakap cak tu terror la...selalu sgt pon...die plak dok main cak cak ngan kite...
Dah boleh jalan ni bole plak die sebut tak teh...sebelum ni die pronounce tak teh tu ta tak...
Habis comel la tu ye rayyan...

Bab tunjuk perasaan pon dah pandai...
Kalau kite marah atau apa yang die nak kite tak bagi die mule la campak-campak ape barang yang die pegang sambil buat muka...
Ooo...ini sangat mengade-ngade ok...nasib baik comel..kalo tak dah kene cobit 1 badan...

Ooo ye...dalam beberapa hari ni rayyan dah suke plak minum susu botol bile kat umah...
Sebelum ni sangat susah nak bg minum botol..rayyan minum susu botol kat umah nanny je...
Tapi skang siap die hunjuk botol kat kite...
Agaknye dah sedar tak lame lg nak jd abang...so kene bagi chance kat adik amik alih tempat Abang Rayyan...
Abang Rayyan kene minum susu botol...adik minum susu fresh ummi...

Ok...kite masuk pada tajuk post ni ye...
Kenapa la letak CICI...CICI...
Bukan le nak citer pasal artis indon yg nama CICI FARAMIDA (ekkk...rase cam ade name ni tp tak sure...belasah je ok)...
Bukan juge nak citer pasal cicit sesape...
Citer ni berkenaan dengan nanny n kucingnye dan rayyan...

Kenapa melibatkan 3 makhluk ni ye (2 manusia,1 haiwan)...
Sebabnye ada kaitan la...

Nanny ade bela kucing...tak silap 4,5 ekor...
Saye tak perasan plak sebab tak berkesempatan nak bilang...
Lagipon bukan dapat bonus pon kalo kire kucing die kan...
Kalo dapat bonus bukan aje kucing, berapa ribu helai misai suami nanny pon saye sanggup kire...

Ok...berbalik pade cite kucing ye...nih dah lari topik plak sampai citer misai ...apa ke jadahnye (sile tiru gaya wan kamaruddin bekas pembaca berita ntv7 tue)...
Ok...tak silap saye kucing-kucing nanny ni ade name...yang saye tau BABY,COMEL,CICI...sbb selalu dengar nanny panggil...yg lain saye tak tau plak namenye...
Kucing-kucing ni gak la pernah membuatkan tepi mata rayyan mendapat cop mohor zorro...
Ape lagi kene cakau la...tak pasal-pasal bape minggu muke jadi tak ensem sbb parut...

Tapi dah kene cakau pon rayyan bukan serik...
Ye la...budak kecik mane tau ape...kalo bole nak bermesra-mesraan lagi ngan kucing tue...

Nanny selalu panggil kucing-kucing ni...biase time nak hantar n amik rayyan memang selalu la dengar sore ayu nanny ni jerit panggil "anak-anak" kesayangan  die nie...
Ye la kengkadang kucing-kucing ni dok wrestling ngalahkan WWF je...kene la sound ngan tuan...

Name kucing yang paling glamer sekali yang saye selalu dengar nanny ni panggil CICI la...bukan aje saye yang perasan...sampaikan rayyan pon tau...
Agaknye CICI ni glamer sebab selalu wat hal kot...tak pon kucing kesayangan...tak siasat la plak...

Dulu saye pernah sembang ngan en suami cakap name kucing nanny CICI...
Ble plak mase saye sebut CICI, rayyan pandang saye sambil cakap "HAAA"...
Macam kenal je ngan CICI...

Nampaknye rayyan memang kenal ngan CICI...
Semalam saye saje buat-buat bunyi kucing...miaow....miaow....miaow...
Bole plak rayyan nyampuk cakap "CICI...CICI...CICI..."cara die cakap sebijik cam intonasi nanny...
Tergelak jap saye...bole plak sambil die bercici-cici tu die senyum...

Oooo...nampaknye rayyan skang dah banyak belajar dari apa yang die lihat n dengar...
Dah pandai nak mengajuk walau cakap tak bape lancar lagi...
Jadi sile la jangan buat benda tak berpekdah depan die ye...

Ini kucing hiasan ye...bukan CICI yang sebenar...


p/s : Biase bile en suami balik  dari keje, saye akan salam en suami...dan en suami akan cium saye n begitu jugak sebaliknye...sambil cium buat bunyi muahhh muahhh...semalam rayyan ble plak ngajuk...sebelum nak cium die dh buat siap-siap bunyi muahhh muahhh muahhh...memang die sedang mengalami proses pembelajaran :)

Wednesday, August 11, 2010

MACAM MANE BOLE LUPE DAA

Biskut inilah yang telah membuatkan en suami lupe diri sebentar...



Pagi tadi lebih kureng kul 8 saye dpt panggilan daripada en suami...
Minggu ni en suami keje petang jadi rayyan g umah nanny lambat sket la...
Bagi can la lepak ngan abah...meluangkan mase berkualiti bersama bapa dan anak (konon-kononnye)...

En. Suami : "B,lawak la...ade benda lawak nak cite...", bersungguh-sungguh beno en suami nak bercerita...

Pn. Isteri   : "Ape bendanye bang...ape yg lawak sgt tue...agak2 bole lepas ke audition raja lawak tahap kelawakan tu..."(ohhh...tuh cume ayat rekaan saje...ayat sebenar yg depan tu jek)...spoiled btul le org tgh bercanda ria nak lelapkan mata barang seminit dua dah di"interrupted" plak oleh sang suami....

En Suami  : "Abang nak bagi rayyan makan biskut waffer...sekali abang termakan seketul...abang lupe plak pose"...

Pn Isteri    : "Ape la abang ni...bole plak lupe dah start pose...dah bangun sahur pagi tadi pon ble lupe"...musykil betul bole plak lupe dah start pose...

En Suami  : "Nasib baik la abang tak makan 2 ketul...ingat nak makan lagi tetibe kat tv bukak topik pasal bukak pose baru le abang perasan"...

Pn Isteri  : "Ape la abang ni...dah beso pon bole lupe"...nasib baik le takde kat umah...kalo tak dah kene piat tinge tu (ohhh tak buat sebenarnye...takkan le nak buat kat suami sendiri kan...aikkk...habis kat suami org bole ker?...huhuhu)...

En Suami  : "Tuh namenye rezeki di pagi hari"...habis bangga le jawapan en suami tue setelah dapat membolosi seketul waffer dalam perut walau baru je 3 jam bersahur...

Ohhh...saye rase alasan rezeki tu kurang relevan...tuh nasib baik le rayyan baru makan biskut...kalo makan pizza mau dah kenyang sumbat 3 keping baru nak perasan agaknye...hmmmm....

RAMADHAN TIBA LAGI

Bila ramadhan tiba hati berbunga ria...
Alangkah rindunya menunggu bulan yang mulia ini...
Saye harap bulan ramadhan tahun ini akan lebih diberkati...
Saye harap tahun ni saya dapat menunaikan ibadah puasa (yang pastinya wajib bagi setiap muslimin & muslimat) dengan penuh...
Dapat menunaikan ibadah sunat dengan kyusuk dan tawaduk...(Ya Allah, moga tahun ini dapat solat terawikh full walau dilakukan di rumah)...
Dapat menambahkan pahala berlipat kali ganda...kurangkan  berbuat dosa (bohong la kalau manusia takde dosa walau sebesar kuman...sesesungghnya kita semua ini adalah hambaNya yg lemah)...
Dan saye berharap ramadhan kali ini dapat memberikan sinar kebahagiaan yang hakiki buat diri saye dan keluarga tercinta...
Insyaallah...Amin...



Thursday, August 5, 2010

LOOK YELLOW

Dulu saye tak tau pon ape la kaler sebeno kulit rayyan...
Sebab rayyan dulu kene jaundice dalam tempoh yang agak lame...
Start dari hari ketiga jaundice dah terserlah...sampai anak mata pon kuning tak nampak jernih...
Kulitnye lagi la nampak kuning-kuning merah...
Bab ulang-alik g klinik,hospital usah cakap la...bole kate tiap-tiap hari...nak g amik darah tengok TSBnya...

Hari-hari saye mesti dok telek anak saya...dok picit-picit kulit nak tengok kuning dah ilang ke belum...
Hari-hari gak la apak saye aka atuk rayyan dok cakap..."Rayyan ni tak putih la...Kakak Hidayah lagi putih"...atuk cakap sambil sengih-sengih..atuk eksen le tu sebab die putih kan...
Atuk ni ngamalkan dasar aparteid ke...huhuhu...
"Takpe la rayyan tak putih atuk...yg penting sihat..."saye dok jawab...

Menjelang hari ke-40 baru lah jaundice rayyan beransur kurang...baru la kulit nampak clear sket...kalo tak memanjang je saye nampak kuning...look yellow la...sampai tak berani nk bg pakai bj kaler kuning...tp pakaikan jugak...

Skang baru le nampak ape kaler kulit rayyan...sampai skang atuk yg cakap..."Rayyan putih melepak la...kalah Kakak Hidayah..."dah terbalik plak statement atuk...

Saye tak kisah le anak saye kaler putih ke ape...bagi saye yang penting anak saye sihat tubuh badan,ceria,dapat jadi anak yang soleh dan berjaya...dah mencukupi la tue....



Hari ke-2 Rayyan melihat dunia



Admitted di Hospital Kajang pada hari ke-4



Hari ke-5 --- baru discharged dari wad



Hari ke-6 --- masih kekuningan



Admitted sekali lagi...kali ni di Hospital Putrajaya pada hari ke-9



Hari ke-10 discharged dan pulang ke Ipoh




Hari ke-48---masih nampak lagi kuning tapi dah banyak yang kurang



Hari ke-56 ---pose ala model majalah



Rayyan dah beso pon...mase ni lebih kurang 8 bulan



Rayyan 10 months


GAMBAR TERKINI TAK UPLOAD LAGI....



Tuesday, August 3, 2010

SAYA RINDUKAN SAAT ITU

Tibe-saye rindukan saat itu...
Saat manis sedang bercinta-cintun...berdating-datingan di hari minggu...
Ohhh...saye sgt rindu untuk merasai kemanisan itu...

Macam pelik je gaya posing ni...macam zirafah nak sorok tengkuk je gayanye...



Habis control ayu le tue...



Bercanda di pasiran pantai...



Zaman mule-mule dating



Kami yang dilamun cinta...(siapa nak muntah sila sediakan plastik ok)

TARIK BALIK

Saye nak tarik balik statement nak bagi penampo terulung kat amoi kedai jam aritu...
Nampaknya amoi tu punya statement btui la...
Mmg patut le die tanye dalam perut baby pe...sebabnye skang saye dah peknen hampir 3 bulan dah...
Nampaknya amoi tu ble detect melalui pandangan mata je...maknanye perut saye tak boroi sgt la...hahaha...

Thursday, July 22, 2010

MUKA BELANDA

Ikutkan saye ni kureng gemar le menonton sinetron indon...
Ntah macam mane le ble layan tgk citer CINTA & ANUGERAH kt TV9 tiap-tiap petang pas balik keje...
Boring takde citer menarik so layankan aje...lagipon pelakonnye ganteng dan cun...jd berminat la sket...
Kalo tak ganteng ngan cun usah harap nak tengok...ek ele ape ke pesen ntah...

Kalo korang perasan la muka pelakon-pelakon indon banyak yg stok mix...kalo bukan stok camtu dapat watak pak lawak taraf badut je...Ye la...yg stok muka belanda banyak la jadi hero/heroin...bayangkan le kalo bibik2 yg keje kat sini muka stok2 belanda masalah tue...bahayas...takpon yg keje buruh binaan tu sume stok muka cam ARIWIBOWO...mau tak laku jejaka2 malaya...

"Abang,asyraf sinclair skang belakon cite indon...dah berabuk speaking indon?"...pn isteri memulakan topik perbualan ...

"Ye ke?"...pendek je en suami memberi respon...

"Aah le...die kan dah memang netap kat sane...ala muka stok belanda bole la jd hero...pelakon sane kan banyak muka2 mix...kalo muka pure indon tu dapat watak tempelan je..."...pn isteri terus membebel...

"Abang, agak-agak kan kalo b jadi pelakon kat sane bole jd heroin kot...ye la b kan ade keturunan belanda....mix gitew..."hohoho...pn isteri saje mengeluarkan statement berbau riak walau rase nak termuntah mengenangkan kebenaran fakta tersebut...(tapi teman memang ade keturunan belanda pon...apak teman punye tok orang belanda...cume teman ni belanda hidung kemek...belanda tak jadi...macam ayam belanda ade la...)

"Bole b...memang bole sangat...b dapat watak tukang lap meja kat kantin je"...en suami memberi jawapan yg sudah dapat dijangkakan daripada pn isteri...

Sebenarnye sebelum tanye dah pk pasal jawpan en suami tue...die mesti kenekan la tp gatai gak nak wat statement macam tu...usah harap le en suami nak puji2 saye...die kalo kutuk memang berbakul2...


---YASMIN WILDBLOOD---
Muke stok belanda

VS


---AZURA VAN PERSIE ---
Muke macam ni dikatekan tukang lap meja...sungguh tak patut...

Thursday, July 8, 2010

1,2,3 ???

Malam kelmarin kami anak-beranak terbongkang depan tv...
Penat dan mengantuk luar biase...tp yg juaranye tentulah abah Rayyan...mane taknye die yg tido dulu...
Ikutkan hati saye pon nak join  the korum...
Memandangkan Rayyan blom menunjukkan tande-tande nak beradu maka saye pon terpaksa la berjage...
Kang tak pasal macam-macam projek mega bos kecik tu laksanakan...

Tapi saye terlelap gak sekejap...sampaikan citer Desperate Housewives aritu saye tak tau ape pokok pangkal citernye...yg saye tau betapa nikmatnya dapat tido...tapi tido2 ayam je...asyik terjaga sbb teringat blom solat isyak...blom gosok baju...aduiii...lgpon tido kat depan bukan dalam bilik...

Dalam kul 12 lebih saye pun terjage...buat le ape2 yg patut...solat...gosok baju...kemas tempat tido...
Selesai semua tue dalam kul 1 lebih...
Saye pon kejutkan la en suami...nak tanye la die nak tido dalam bilik ke nak tido kat depan tv...maklum la...
malam tersebut kan ade semi final world cup...GERMAN VS URUGUAY...mane tau die nak layan...tu pon kalo bangun la...kalo tak tengok tiang gol je la...

Saye       : "Abang, abang nak tido kat sini ke kat dalam?"...gigih pn isteri mengejutkan en suami...

En suami : "Aaaaa"...biase le en suami tu mmg suke buat reaksi macam tu kalo orang kejut bangun tido...

Saye       : " Abang ni nak tido kat sini tgk bola ke nak masuk bilik?" pn isteri buat ulang suara lagi...ade kedengaran tande2 hot sbb pn isteri dah pedih bijik mate tahan mengantuk...

En suami : "Aaa...1,2,3"...en suami buat lawak apekah...adekah sedang mimpi mengira bulu ketiak beliau atau mengira bulu tenuk di ladang ternakannye...

Saye      : "Eeee....malas le layan org tua ni...bab merapu bagi je kat die"...pn isteri terus blah masuk bilik angkat si kecik...


Apa la kaitan soalan saye ngan jawapan 1,2,3 dari en suami tu...saye pon tak tahu...

Tuesday, July 6, 2010

SELAMAT HARI LAHIR EN SUAMIKU SAYANG




Arini genap le en suami berumur 30 tahun...
Alhamdulillah dikurniakan oleh Allah S.W.T dengan kesihatan yang baik...
Oh en suami awak dah tua ye...tapi suke buat perangai macam budak 15 tahun...
Selamat hari lahir en suamiku sayang...
Semoga panjang umur,sihat selalu,dimurahkan rezeki supaya pn isteri n anak2 dapat tumpang sekaki :), dan semoga kita hidup bahagia bersama di samping keluarga yang kita bina...
Saye harap en suami suke la ngan hadiah yang saye bagi tue...

P/S : Kalo rajin saya  buat post pasal hadiah en suami ni...gambo tak tangkap pon lg...dah ade gambo saye update ye...

VIDEO YANG DAH BASI

video


Video dia atas ni dah lame...tak silap mase rayyan berumur 7 bulan...kesian btul kat saye...baru arini tau nak upload video kat blog...nampak sgt kuno...

Bile tengok video ni...teringat plak mase rayyan kecik2 dlu...tengok le die punye betis punye le tembam...kalo compare ngan skang mak aii jauh beno bezanye...

Malas nak bebel panjang2...tengok je la video budak kecik ni dok layan Upin & Ipin ni...

Friday, July 2, 2010

HANDSOME LIKE HIM




Aritu tgk tv...rasenye rancangan DIARIKU SHAHIR...ye kot tak ingat tp yg pasti ada muka Shahir la...
Setiap kali tgk muka shahir mesti saya cakap... "Hensem betul mamat ni...nak cair dibuatnya"...
Seperti biase en suami memandang muka saye dengan penuh jaki dan berbulu...Biase le...orang tua tu mane ble dengar saye puji orang lain...Tu nasib baik tak kene cubitan penuh hikmat...sebab saye selalu bg hadiah tersebut kalo die dok puji-memuji org lain depan saye...contohnye die cakap Ayu Raudhah cun giler...hishhh tolong la...saye rase lobang idung saye 10 kali ganda cun dari awek tersebut...maka dengan tak semene-mene saye akan cubit paha en suami sampai die ngaku saye yg lagi cun...hahaha...memang kejam...dah lame tak dengar en suami saye panggil saye ketam...sebab suke mencubit le...tu takpe...perangai en suami lagi buruk...die suke cubit pakai jari kaki...mesti pelik camne kan...cube la buat...sakit ooo...ntah dari mane die amik ilmu tu saye pon tatau...ilmu ajaran sesat Ayah Pin agaknye...

Saye         : "Rayyan ummi harap rayyan dah beso nanti ensem macam shahir ye"

En Suami  :  "Haishh...mane ade orang yg lg ensem dari abang..."

Tetibe rase macam nak kene mabuk laut dek statement en suami yg selalu masuk bakul...Rayyan dah beso nanti tolong jgn ikut perangai abah yg suke syok sendiri ye...

Monday, June 21, 2010

AM I PREGNANT?

Huhuhu...gempak tak???
Saya baru je dapat mesej dari seseorang yang bertanyakan khabar...dalam mase yg same mengajukan soalan cepu berlian kepada saye...soalannye adakah saya mengandung kerana die telah mendapat perkhabaran itu dari seseorang...
Jawapannya adalah : BELOM lagi...

Saye dah agak...dpt je msg tu terus terlintas adakah kerana status di FB aritu mengundang kesalah-fahaman antara mereka-mereka yang kurang mengerti dengan maksud 3 weeks itu...

Buat perhatian semua...(macam le ramai yg baca blog ni kan)...
Saye tak mengandung...belum mengandung lagi dalam mase terdekat nie...
Tak semestinya kalau saya tulis 3 weeks tu saye peknen ye...

Macam-macam bole kite tafsirkan  dengan makna 3 weeks...
Maybe 3 weeks lagi saye nak bercuti...
Maybe 3 weeks lagi besday saye...
Takpun  3 weeks lagi besday en suami...
3 weeks lagi saye nak jadi kaya...(huhuhu kalo betul alhamdulillah)...
3 weeks lagi nak langsai hutang...
Macam-macam lagi la yg bole...

Jadi saye nak perbetulkan la anggapan-anggapan yg salah ni...segan teman nak jawab...

P/S : Aritu mase saye g beli present besday untuk en suami amoi tu tanye dalam perut you baby pe???
WHAT???...Boroi sgt ke perut saye sampai dapat soalan yg bakal menerima penampo terulung ni...
Bile saye bgtau en suami...die dok bantai gelakkan saye...mungkin baju saye pakai aritu  cam  ala-ala pesen ibu mengandung kot...(untuk menyedapkan atie yg terbakar)...



Contoh baju yg saye pakai jumaat lepas...baju ni mmg sejebon ngan baju saye ye...cume yg di atas bukan model yg sebenar :)

Thursday, June 17, 2010

ORANG ITU MEMANG BUSUK

Tengok tajuk mesti pk saye kutuk orang yg badan berbau busuk...
Bukan ye...ade sebab saye cakap "orang" ni busuk...tak sure la badannye berbau ke tak...tak kuase nak cium badan org ye...kalo badan en suami tu agak kuase la jugak...tuttt...tutt...kalo dalam tv statement camni kene banned la...konon-konon kelucahan terlampau...

Dah lame tak naik bas ngan "orang" ni...dlu bole kate tiap petang mesti naik 1 bas ngan "orang" ni...
Tapi ok la gak...tak payah la rase sakit hati ngan jiwa dengan perangai "orang" ni yg begitu sofistikated tahap orang utan...bunyi memang ada berbau kemarahan...sbb memang saye bangang...oppsss...bengang ngan "orang" ni...tak tau la apa la motif minah ni bersikap macam cipan...

Biase bile turun dari bas saye pon menapak la dengan anggun tak berapa nak anggun sgt menuju ke blok kuarters...kebetulan "orang" tu pon dok 1 blok cume berlainan tingkat...so memang kami akan naik lif yang same la...kalo tak nak naik lif...naik la tangga...kalo tak nak naik tangga panjat la ala-ala wall climbing...tu kaedah kalo nak mati cepat la...memandangkan stamina saye begitu mantap saye naik lif la...tak larat le teman nak naik tangga dr tingkat bawah sampai tingkat 8...kang tak pasal2 dapat penyakit semput...

Saye tak faham nape la "orang" tu suke sangat jalan laju-laju macam nak tercabut kaki...agaknye kalo die sampai lambat 5 min umah die pindah ke tpt lain kot...she's annoying me ok...very very annoying...tgk tetibe teman ckp omputih...ni kes nyampah sgt la...i tak bole...kalo i marah2 automatically i ckp org putih...so jgn bg i marah ye...nanti sampai 1 tahap u sendiri tak faham apa i cakap...

Oittt...cerita sudah banyak lari...ke babak seterusnya...berkisah kembali kepada "orang" itu...akhirnya saye membuat summary setelah berkali2 "orang" tersebut melakukan aksi yg serupe...nasib baik la die jalan kaki laju2 je...kalo die berlari mmg nak kene kutuk secara terang-terangan ngan saye la...actually saye bukan la geram,nyampah tgk die jalan laju2 tu...ade sebabnye...kalo takde sebab takkan nak bengangkan...saye buat kesimpulan die jalan laju2 sebab takmo naik lif ngan saye...die nak naik lif sorang2...ape die ingat lif tu die yg punye ke...sangat sangat tersangat geram ye...saye sgt geram ngan "orang" itu yang tinggal di tingkat 3...sebab biasenye mmg kami ber2 je yg akan naik lif tue...die dah tentu tau saye pon nak naik die ble jln laju2 pastu terus tekan button takmo tunggu saye...tak ke KEJI perangai die...kalo saye yg berhati mulus lg mulia ni (dah lame tak kuarkan statement yg bakal buat org naik pitam) tak sampai ati nak wat kat orang mcm tu...bukan sekali die wat mcm tu...kalo sekali bole accept la walau tak sgt...banyak kali ok...28 kali die wat macam tu...errr...sebenarnye bukan 28...saje buat ayat penyedap rase...yg pasti byk kali la saye teraniya...so kekadang saye terpaksa buat perangai buruk...saye plak jln laju2 nk potong "orang" itu...mmg rase nak tercabut kaki ok...kalo ade pertandingan jalan kaki sile calonkan name saye ye...agak2 bole jd juara dari belakang...tapi saye takde la busuk macam orang itu...saye sampai kt lif dulu tp saye tgu die naik same...tgk muliakan saye...uhukkkk....jgn tersedak ye...

Pada suatu petang, "orang" itu buat perangai lg...tp kali ni perangainye sangat menduga jiwa & raga...seperti biase die jalan laju2 bak atlet pejalan kaki...saye biarkan je...malas nak amik heran lg...yg pelik ms saye sampai lif die tak naik pon...die bukan nk tunggu saye...tp ade sebab die tak naik lg...die tgh bace notis yg tampal kat luar lif...yg buat saye hangin 1 badan sampai nk terkeluar angin tp terpaksa tahan sebab takut mengeluarkan bau yg tak sepatutnye die bole tutup button lif dgn  tapak tangan die sambil dengan daringnye membace notis tanpa memkirkan hati saye yg tgh terbakar ni...woittt ko ingat ko tu VIP ke aku nak tunggu ko hbs bace baru bole tekan button...kalo ingatkan balik cara die letak tangan kt button sambil bace notis tu mmg hati saye terbakar...memang mase tu saye dah berpantun berkerat2 dalam hati...maklum la saye kan berhati mulia jd nak lepaskan marah saya berpantun la...kalo takde etika mmg saye mencurut-curut sakan dalam hati...sejak ari itu saye dengan senang hati men"declare"kan "orang" itu sbg orang yg sangat busuk...bukan busuk bau badan tapi...busuk hati...ORANG ITU MEMANG BUSUK...

MENGAPA MEREKA HITAM???

Saye bukannye pengamal dasar appateid ye (apsal saye rase spelling cam haprak je ni)...
Tajuknye memang le bunyi cam mendiskriminasi je...pade hal sket pon tak...
Aritu tgk la game world cup...bukan saje nak tgk...tertengok je...saye bukannye minat bola pon...jd tak heran pon...memandangkan tak amik pot langsung bab2 bola ni maka pengetahuan dlm benda ni amat kureng la...sampai kn negara yg bertanding pon saye tak tau...bukannye saye jadi kaya pon kalo tau pasal bola kan (peminat bola mesti menyampah dgn statement ni...tp ade aku kesah?)

DIALOG SUAMI ISTERI :

PN ISTERI : "Abang, apsal orang rusia ni hitam-hitam belaka?...bukan diorang putih ke???"

EN SUAMI : Memandang muka pn isteri dengan begitu cuak sekali..."Aaa...memang rusia kan...pandai ye...tu afrika la..."

PN ISTERI : Gullppp...telan air liur sambil menahan kemaluan (<---malu la) sambil tersenyum manis bak kambing tak mandi 10 hari ..."Hehehe...ye ke sayang...ingat rusia...patut la...Apsal plak RSA stand utk afrika plak...tu yg b ingat rusia..."

EN SUAMI : "Mmg le...dah republik tu yg ltk R..." masih memberi ekspresi muke bengang+nak ketawa dengan kebangangan isterinye...

PN ISTERI : "ooooo ......REPUBLIC OF SOUTH AFRICA rupenye"...


RSA

vs


MEX

Tuesday, May 25, 2010

MY 1 YR OLD RAYYAN


Wajah fresh rayyan yang baru keluar dari perut ummi...




Rayyan dah pandai meniarap...



Rayyan dah steady duduk...



Ar-rayyan dah setahun...



Setahun yang lepas, tepat pukul 2 petang, rayyan selamat dilahirkan di dunia...
Tak sangka plak...cepat betul mase berlalu...rase macam mimpi pon ade...
Dulu saye selalu terfikir...bole ke saye nak jage anak sendiri sedangkan bile diri sendiri sakit pon merengek2 mintak simpati org...sape lg kalo bukan kat en suami...sebelum kawin dlu of coz la...sket2 ngan mak kan...kadang2 tau mak rase nak tempeleng je sebab terlebih mengade-ngade...tp sebab anaknye ni comel kan tak sampai ati plak nak tempeleng ( mmg comel la sgt kan)...
Alhamdulillah...bile dah dikurniakan anak, automatically rase tanggungjawab, sifat keibuan dan caring tu wujud dgn sendiri...bukan dibuat2...it's naturally comes (amboi speaking london nampak)...
Tak sangka plak bole gak saye jage anak saye...menghadapi macam2 situasi bersama en suami...

Rayyan,
Ummi harap rayyan membesar dengan sihat,bijak...
Jadi anak yang soleh,yang dapat mebahagiakan,membanggakan ummi dan abah...

Sempena hari lahir rayyan ni, ummi dan abah nak dedicated lagu ni khas untuk rayyan (kalo sumbang tu buat2 tak dengar je la ye)...

Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan Ar-Rayyan Solehin...
Allah selamatkan kamu...

p/s : Semalam mase bersembang-sembang ngan en suami, baru saye tau en suami menangis sebelum saye nak ditolak ke OT...sebabnye die touching tgk adengan bermaaf-maafan antara saye & mak apak...dah macam filem hindustan plak ye...

Wednesday, May 19, 2010

HADIAH HARI JADI

Hari itu kami yaitu en suami dan saya bercerita-ceriti tentang rayyan...
Topiknye macam tak percaya rayyan nak dekat setahun umurnye...

"Abang,abang kene beli hadiah untuk rayyan tau...beli **r"...si isteri mebuka topik...
"B plak nak beli ape untuk rayyan?...kita share la..." en suami plak menjawab sambil memberi cadangan yg sungguh beras bukan bernas...
"B dah ade hadiah untuk rayyan...b tak payah beli dah..."
"Ape hadiahnye?"...tak sabo btul en suami nak tau...
"B hadiahkan kasih-sayang yang tak terhingga untuk rayyan dengan memberi bekalan susu"...dengan bangganye saye menjawab...
"Cehhhh...kalo camtu abang pon senang la bg kasih sayang gak la..."jawapan kedekut dr en suami...

Kali  ni sambung berceriti gak tapi bukak topik tentang en suami plak...tentang besday gak la...
"Abang b dah ade hadiah untuk abang..."...
"Dah beli ke?"...harijadi lambat lagi tp hadiah nak cepat je...
"Tak...tapi dah ade...b pon nak bg kasih sayang b kat abang..."
"Bagi abang kasih sayang tapi susunye mane?"

Hahahahahaha...dua-dua gelak besar...en suami memang poyo...

Wednesday, May 12, 2010

CRAZY IN LOVE WITH SYRIA HIJAB

Sekarang ni memang rase giler...bukan giler aper...bukan giler bayang...bukan juge giler-giler...mahupun terkena penyakit anjing giler...semua yg berkenaan takde kene-mengena dengan spesis gile yang saya alami...saye tengah giler dengan TUDUNG SYRIA...bole kate ari2 g keje melaram ngan tudung syria...bukan sebab saya jual saye pakai ye...sebab saye rase best...skang takde la pakai tudung herot-berot dengan erti kata lebih glamer dan moden senget-benget...

Mase mule2 menjinakkan diri memang rase janggal...sebab muka rase bulat n leper...bak kate membe opis saye anak tudung tu macam topi renang je...hehehe...kalo nak berenang takde topi ble ganti serkup tue...tapi lame2 bile dah biase rs ok plak...rayyan tarik2 pon takpe still maintain...kalo pakai tudung biase abis kene tarik ngan rayyan...dah macam rupe tarzan tak makan 10 hari je selebetnye...

Setakat ni saye dah kumpul lebih kurang 6-7 helai koleksi tudung syria...kalo ikutkan ketidakwarasan hati memang nak amik 20 helai sekaligus...tapi memandangkan saye bukan keje cop duit maka kita perap dulu niat tue ye...nak mintak dana dari en suami sah2  kene reject...jadi baik tak payah mintak simpati ye...




Tudung syria matchkan ngan inner lain untuk bagi matching ngan jubah...



Yang ni inner tudung syria pakai ngan shawl...sebelum ni takde maknenye nak pakai serkup skang dah jatuh chenta plak...

Kalo anda semua berminat nak tukar imej macam saye rajin-rajinla jenguk kat blog saye yg lagi 1 tu ye...ni die linknye :
.

DIA MEMANG PANDAI MENGEMAS

Angkara sape punye keje ni ye...???


Ni la orangnye...memang pandai mengemas rumah...habis nak terbalik 1 rumah dikerjakan...ooo...sila abaikan penampilan comot mamat tu ye...tu kire ensem la jugak...kalo tak lagi dasyat...sian plak tengok mamat nie...dah ilang sume muscle...dah cekeding jer...mane ntah pegi otot2nye yg gebu dlu...


Kalo namanya rajin tu memang rajin la...malam tu pon dok sibuk mengemas lagi...penat umminye betul-betulkan habis dipunggahnye balik...Kalo ummi cakap "Ummi kemas kamu selerak...ummi kemas kamu selerak"...kompem la ade suara halus menyahut tak lain tak bukan dari abahnye la..."Ummi selerak kamu kemas...ummi selerak kamu kemas"...Abah rayyan memang suke tukar statement...jd baik la sang ummi berdiam diri...